Balkon inrichting

Heeft jouw woning geen tuin, maar alleen een balkon? Dan is het extra belangrijk om deze buitenruimte optimaal te benutten en mooi in te richten! Zo krijg je namelijk zowel een extra bruikbare ruimte in je huis, als een fijne buitenplek.

Vaak zie je dat balkons vooral bestaan uit beton en stalen relingen. Soms tref je nog een (half) dood plantje aan in een balkonbak aan de reling. Zonde toch eigenlijk? Met deze tips maak je van jouw balkon een mooie groene buitenruimte, waar je na werktijd en in het weekend heerlijk geniet van een plekje in de zon, of in elk geval lekker in de buitenlucht.

Looproute en gebruik van je balkon

Bekijk hoe de benodigde looproutes zijn op je balkon. De deur moet uiteraard goed open kunnen en je moet overal makkelijk bij kunnen (ook bij de ramen natuurlijk). Als je hiervan een goed beeld hebt, dan kan je kijken op welke plek je het liefst zou willen zitten. Bijvoorbeeld op de kant waar je zo lang mogelijk in de zon zit, of juist in de schaduw. Denk daarbij ook aan op welke momenten je thuis bent en op je balkon kan zitten.

De groene inrichting van je balkon

Nu is het het tijd om na te denken over de echte inrichting. Maar begin nu eens niet met de meubels (je balkon zal dan al snel behoorlijk vol staan). Begin juist met het groen! Denk verder dan alleen balkonbakken die aan de relingen hangen, maar denk ook aan potten en of plantenbakken op het balkon zelf. Ideaal voor hogere planten, bijvoorbeeld om te zorgen voor meer privacy en minder inkijk. Je zou hier zelfs een paar haagplanten in kunnen planten, die in de winter groen blijven. Zo heb je het hele jaar meer privacy en een groen balkon. Dit kan je aanvullen met zomerbloeiende planten (in het tuincentrum verkrijgbaar als perkplanten of zomerbloeiers), maar ook met vaste planten en siergrassen. Zo wordt het al snel een echt tuintje!

Meubels kiezen voor je balkon

Nu je een beter idee hebt van de groene aankleding kan je nadenken over de tuinmeubels. Kies bij voorkeur voor kleine en/ of transparant ogende meubels, of voor meubels die ruimte besparend zijn, zoals opklapstoelen, bistro-sets, etc. Ook een vaste bank (met ingebouwde opbergruimte) kan uitkomst bieden.

Wil je nog veel meer tips om een saai balkon om te toveren in een fraai groen balkon?

Bekijk dan ook het artikel met tips voor je eigen fraaie balkontuin!

Zo vrolijk je jouw balkon op!
Getagd op: