Moet je planten beschermen tegen vorst?

Het ziet er prachtig uit: de tuin is bedekt met een laag ijs, sneeuw of rijp. Maar kunnen planten in de tuin wel tegen vorst? Kan vorst geen kwaad voor jouw tuinplanten?

De meeste tuinplanten zijn goed winterhard. Dit wil zeggen, dat ze geen schade oplopen of uitvallen door vorst en kou. Verschillende soorten planten gaan hier op een verschillende manieren mee om. Vaste planten bijvoorbeeld, sterven in de winter bovengronds af en overleven onder de grond. In het voorjaar lopen ze weer uit vanuit de wortel, zodra de temperatuur oploopt. Sommige struiken, zoals hortensia’s, houden de oude bloemen nog lang vast. Deze uitgebloeide bloemen bieden nog wat bescherming voor de nieuwe knoppen. Planten als Magnolia’s beschermen hun knoppen met een soort viltig omhulsel. Verreweg de meeste planten verliezen het blad en komen in rust. Dit zijn allemaal goede manieren voor planten om de winter goed te doorstaan.

Welke planten moet je wel beschermen tegen vorst?

Veel tuinplanten hoef je dus niet te beschermen in de winter. Toch vind je in de gemiddelde tuin nog heel wat planten die niet van vorst, kou en nattigheid houden. Denk bijvoorbeeld aan eenjarigen zoals geraniums (eigenlijk Pelargonium), Fuchsia, Hebe, etc. Ook mediterraanse planten zoals lavendel, rozemarijn, olijf, Italiaanse cipres, Toscaanse jasmijn en passiebloem houden niet van vorst en kou. Ze kunnen wel meer hebben dan eenjarigen, vooral als ze in de winter niet te nat staan. Echte exoten houden helemaal niet van onze winters. Deze kan je maar beter naar binnen halen. Toch zijn er ook beter winterharde exoten, zoals de chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei), vijg (Ficus carica) en vezelbanaan (Musa basjoo). Ze kunnen best wat schade oplopen in de winter, maar zullen hier vrijwel altijd weer goed van herstellen.

Wil je meer weten over welke planten je moet beschermen tijdens vorst?

Of hoe je planten moet beschermen tegen vorst en kou?

Lees dan de hierboven gelinkte blog items en leer meer over hoe je jouw planten ook in de winter goed beschermt. Zo voorkom je schade aan of uitval van jouw (nieuwe) planten in de tuin.

Moet je planten beschermen tegen vorst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *