Klimplanten kleine tuin in schaduw

Heb jij een (hele) kleine tuin? Dan zal je al snel te weinig ruimte hebben voor mooie planten. Kenmerk van een kleine tuin is vaak ook nog dat deze een groot deel van de dag in de schaduw ligt. De combinatie van beperkte ruimte en weinig zon is lastig voor heel veel planten.

Het zal vast niet de eerste keer zijn dat jouw nieuwe planten uit het tuincentrum niet goed wilden aanslaan in jouw tuin en dat ze er steeds zieliger gingen uitzien… De eerste week lijken ze nog mooi en gezond, maar al snel verpieteren ze, komen ze niet (meer) in bloei, of worden ze toch te groot voor de plek.

Welke planten zijn geschikt voor een kleine tuin of smalle border?

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin. Er zijn ontzettend veel verschillende klimplanten en het merendeel hiervan neemt maar heel weinig ruimte in op de grond. Ze geven hoogte aan je tuin en kunnen zelfs uit de voeten in smalle borders en plantstroken. Ook zijn ze in te zetten als smalle haag of erfafscheiding. Zo heb je toch nog een groene tuin!

Welke klimplanten kunnen in de schaduw?

Veel klimplanten zijn echte zonliefhebbers. Denk aan de meeste klimrozen, veel soorten clematis (al staan deze wel graag met hun voet in de schaduw), blauweregen en jasmijn. Toch zijn er zeker ook heel wat klimplanten voor in de schaduw.

Sommige clematis soorten groeien prima in de schaduw (bijv. Clematis alpina, montana en ‘Nelly Moser’). Wilde wingerd is ook een goede klimplant voor schaduw. Deze krachtige groeier krijgt in het najaar een prachtige herfstkleur! Verder kan je denken aan klimhortensia, Akebia en vuurdoorn.

Een aantal rozen soorten kan overigens ook in schaduw groeien en bloeien. Bekijk het overzicht met Klimrozen voor schaduw.

Dus zelfs als jij een kleine tuin hebt met vooral veel schaduw, dan valt er (gelukkig) nog steeds te kiezen uit mooie (klim)planten!

Welke klimplant zou jij graag in je (schaduw)tuin willen?

Klimplanten: Ideaal voor een kleine tuin (ook in schaduw)!
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *