Het huis isoleren? Vergeet tochtwering niet!

Met de huidige gasprijzen is het isoleren van het huis enorm populair. Overal zie je mensen bezig met het vervangen van ramen voor dubbelglas, het laten opvullen van de spouwmuur, het aanbrengen van dak- en vloerisolatie en het installeren van zonnepanelen. Maar vaak vergeten we dat je ook al een groot verschil kunt maken met het afdichten van kieren en naden. Hiervoor kan je makkelijk en snel tochtstrips aanbrengen.

Welke opties zijn er om tocht te weren in huis?

De meest bekende maatregel is het plaatsen van tochtstrips. Maar je kunt ook nog denken aan tochtband (een flexibele afdichting), borstelstrips, afdichtingstape, kleppen in ventilatieroosters en de schoorsteen, etc. Afhankelijk van de situatie kan je kiezen voor een specifieke maatregel.

Voordelen van tochtstrips

Met het plaatsen van tochtstrips verbeter je het binnenklimaat en voorkom je ongewenste koude of warme lucht van buiten, die het huis afkoelt in de winter en je huis in de zomer nog warmer maakt. Door het aanbrengen van tochtwering heb je minder kans op vochtproblemen, zoals schimmelvorming. Je bespaart energie en draagt daarmee bij aan het milieu. Tochtstrips zijn eenvoudig zelf te plaatsen en je hebt er geen speciaal gereedschap voor nodig. Ideaal dus voor de doe-het-zelver! Ook zijn tochtstrips heel betaalbaar. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je met dergelijke strips kunt besparen op de steeds maar stijgende stookkosten!

Zijn er nadelen?

Hoewel de nadelen eigenlijk niet opwegen tegen de voordelen is er wel een aantal te noemen. Niet iedereen vindt ze mooi, al zijn ze tegenwoordig wel netjes afgewerkt waardoor ze niet erg opvallen. Ze slijten wel, dus af en toe zal je ze moeten vervangen. Hou er rekening mee dat je niet de ventilatie(roosters) belemmert.

Wanneer tochtwering plaatsen?

Heb je plannen om je huis te gaan isoleren? In de ideale situatie plaats je dan eerst tochtwering. Dat is eigenlijk de eerste stap bij het isoleren. Tochtwering is zowel goed voor het tegenhouden van kou in de winter, als warmte in de zomer. Als je een oudere woning hebt, of het huis juist pas hebt uitgebreid, is het verstandig om na te gaan of (extra) tochtwering geplaatst dient te worden.

Waar plaats je tochtwering?

Bij deuren en ramen is vaak sprake van ongewenste luchtcirculatie. Zo kan kou (of warmte) makkelijk binnenkomen in huis. Plaats tochtstrips langs al je deuren en ramen, zodat je dit makkelijk kan voorkomen. Je zal je verbazen hoeveel verschil dit maakt! Het komt ook regelmatig voor dat er sprake is van kieren tussen een deurkozijn of raamkozijn en de muur. Ook hier plaats je eenvoudig tochtstrips. Vergeet ook niet de brievenbus, schoorsteen (met een klep kan je deze toch blijven gebruiken) en oude ventilatieroosters. Ook dakramen en dakkapellen profiteren vaak van extra tochtwering.

Heb jij al tochtstrips geplaatst in huis?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Het huis isoleren? Vergeet tochtwering niet!