Geniet meer (en langer) van je tuin met een tuinkamer

Tuinkamers zijn erg populair. Niet zo gek natuurlijk, want wie wil er nu niet een mooie, stijlvolle en zeker ook praktische uitbreiding van het huis? Met een tuinkamer geniet je het hele jaar van je tuin.

Wat is een tuinkamer eigenlijk?

Een tuinkamer is een overdekte ruimte in je tuin die je het hele jaar door kunt gebruiken. Het is eigenlijk een kamer zonder muren, maar wel met een dak en meestal met glazen wanden. Een verlengstuk van je huis, maar dan buiten. Met een tuinkamer kan je dus ook met slecht weer in je tuin zitten!

Waarom is een tuinkamer zo populair?

Een tuinkamer heeft veel voordelen. Het geeft je een extra leefruimte of kamer om te gebruiken. Ideaal als je gasten ontvangt, of als je even de rust in huis wilt opzoeken. Je kunt je tuinkamer natuurlijk ook inrichten als kantoor of speelruimte (zorg dan wel voor verwarming in de winter). Voor veel mensen is een tuinkamer waarde verhogend voor het huis. Geen slechte investering dus!

Misschien wel de belangrijkste reden dat tuinkamers tegenwoordig zo populair zijn, is dat je langer van de tuin kunt genieten. Ook bij slecht weer, of in het najaar (of zelfs in de winter) kan je zo in de tuin zitten en heb je vrij uitzicht op jouw tuin. Daarbij kan een mooie tuinkamer een waardevolle aanvulling zijn op het tuinontwerp.

Waar moet je op letten bij een tuinkamer?

Het kan zijn dat je een bouwvergunning nodig hebt. Dit is afhankelijk van het totale oppervlak ten opzichte van de gehele kavel. Informeer bij je gemeente, zodat je hiervan op de hoogte bent. Er is een stevige ondergrond nodig, of eigenlijk goed fundament. Ook moet je denken aan de aanleg van elektra, zodat je de extra kamer goed kan gebruiken. Met goede isolatie, of goed dubbel glas hou je de tuinkamer makkelijker warm. Ook is het belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie (bijvoorbeeld met roosters), om vochtproblemen te voorkomen.

Bedenk vooraf goed hoeveel zon of schaduw de tuinkamer zal krijgen en neem dit mee in je overweging om deze uitbreiding wel of niet te realiseren.
Kies je voor een loopdeur, openslaande deuren of een glazen schuifwand? Vooral deze laatste optie is erg populair.

Waarom kiezen voor een glazen schuifwand?

Als je een tuinkamer wilt realiseren, kies dan bij voorkeur voor een glazen schuifwand. Dit geeft je een onbelemmerd uitzicht op je tuin. Bijna alsof je nog steeds buiten bent, maar toch beschut tegen weer en wind. Als het warmer wordt, zet je de wand open en heb je een open verbinding met de tuin. Heerlijk! Zie je jezelf al zitten?

Een glazen schuifwand geeft veel licht en het creƫert een gevoel van ruimte. De grens tussen binnen en buiten vervaagt. Hierdoor wordt eigenlijk zowel het huis groter, als de tuin. Je maakt dus optimaal gebruik van de ruimte die je hebt.

Een glazen schuifwand overkapping is natuurlijk ook mogelijk. Hierdoor kan je ook wat verder van het huis een mooie overkapping met glazen wanden of een chique tuinhuis realiseren.

Wil jij ook een tuinkamer realiseren?

We zijn benieuwd naar jouw plannen!

Geniet meer (en langer) van je tuin met een tuinkamer