Een eilandkeuken, keuken met eiland of toch een schiereiland?

Een open keuken met eiland is ondertussen zo’n beetje de nieuwe standaard geworden. Als er ook maar een beetje ruimte is, wordt al snel gekozen voor een keuken met kookeiland of een keuken met een spoeleiland. Ook volledig vrijstaande keukens (zogenaamde eilandkeukens) worden steeds populairder. Toch heb je daarvoor flink wat ruimte nodig…

Welke soorten keukens zijn er? En hoeveel ruimte is nodig?

Keuken tegen de muur

Een keuken tegen de muur neemt uiteraard het minste ruimte in. Bijvoorbeeld een rechte keuken, een hoekkeuken of een L-vorm keuken. Je kunt makkelijk keukenkastjes plaatsen tegen de muur en grotere apparaten staan niet in de weg of ontnemen het zicht.

De keuken tegen de muur wordt toch steeds minder vaak gekozen. Zeker nu we steeds minder keukenkastjes in de keuken willen hebben. In een open keuken sta je tijdens het koken dan natuurlijk met je rug naar de andere gezinsleden of gasten. Ook heeft deze vorm de minst moderne uitstraling.

Keuken met eiland

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een keuken met een eiland. Bijvoorbeeld keukens met kookeiland of keukens met een spoeleiland. Een dergelijke keuken geeft je huis meteen een moderne uitstraling en je profiteert van de open verbinding naar de eettafel. Tijdens het koken kan je makkelijk met andere gezinsleden of gasten blijven praten.

Hou er wel rekening mee dat je bij een kookeiland ook een afzuiging moet plaatsen. Een lagere afzuiging heeft vaak het meeste effect, maar kan het zicht alsnog ontnemen. Hierdoor is een afzuiging van onderaf tegenwoordig erg populair (maar vaak wel een dure optie). Daarbij verlies je hiermee ook een deel van je opbergruimte. Je kunt ook kiezen voor een spoeleiland met voldoende werkruimte ernaast. Je zult je nog verbazen hoeveel vaker je gebruik maakt van het eiland, in vergelijking tot het kookeiland (pannen laat je vaak toch langer staan, zonder dat je hier echt mee bezig bent).

Voor een keukeneiland kan je het beste uitgaan van tenminste 1 meter vrije ruimte rondom. Zo kan je overal makkelijk bij, kan je lades goed openen en goed in de keuken werken.

Keuken met schiereiland

Heb je toch minder ruimte in je keuken? Denk dan eens aan een keuken met schiereiland. Dit is een semi-vrijstaand keukenblok, dat aan een kant tegen de muur geplaatst is. Je hebt dan dus niet aan alle kanten een meter vrije ruimte nodig.

Bijkomend voordeel is dat er een hoek ontstaat op het keukenblad, waar je makkelijk vaste apparaten kunt plaatsen, zoals een koffiemachine. Verder profiteer je van dezelfde voordelen als een volledig keukeneiland.

Eilandkeuken

Als je veel ruimte hebt, kan je ook overwegen om een volledig vrijstaande keuken te kiezen. Dit worden eiland keukens genoemd. De keuken wordt dan helemaal los in de ruimte geplaatst, al dan niet in combinatie met een extra kasten- of apparatenwand. Dit geeft meteen een hele strakke uitstraling en creƫert een echte leefkeuken. Perfect voor echte keukenprinsen en keukenprinsessen!

Hou er wel rekening mee dat een dergelijke keuken flink wat ruimte inneemt, omdat alle lades, kasten en apparaten in het keukenblok verwerkt worden. Is er toch niet voldoende ruimte, dan kan een aparte kastenwand of apparatenwand uitkomst bieden.

Welke keuken kies jij?

Een eilandkeuken, keuken met eiland of toch een schiereiland?