Biefstuk, steak, rundvlees soorten

Kan jij ook zo genieten van een heerlijk stuk vlees in een goed restaurant? Of gewoon lekker thuis? Biefstuk is dan één van de lekkerste vlees soorten die je kunt krijgen. Afhankelijk van jouw smaak eet je biefstuk rare, medium rare of well done.

Maar wat is biefstuk eigenlijk? Waar komt biefstuk vandaan? En welke andere soorten rundvlees zijn de moeite waard?

Wat is biefstuk?

Biefstuk (van het engelse beef steak) is een algemene benaming voor malse stukken vlees, gesneden uit diverse delen van een rund. Een biefstuk kan alleen komen van de bovenbil, het spierstuik of de dikke lende. Doordat deze delen van het rund relatief weinig belast worden, is het erg mals vlees. Er zijn drie soorten biefstuk: Gewone biefstuk (ook wel Hollandse biefstuk), kogelbiefstuk en ossenhaas.

Biefstuk, steak, rundvlees soorten

Gewone biefstuk of Hollandse biefstuk

Hollandse biefstuk komt van de dikke delen van de bovenbil. Het gaat om mals en sappig vlees, zonder vet. Deze biefstuk is in verhouding net wat minder duur. Toch is het een heerlijk mals stuk vlees.

Kogelbiefstuk

Nog malser dan de gewone biefstuk, is de kogelbiefstuk. Kogelbiefstuk komt van de bovenbil en het spierstuk. Ook deze biefstuk is vetloos en heerlijk mals.

Ossenhaas (biefstuk van de haas, tournedos)

Het meest malse stuk vlees is de ossenhaas of runderhaas. Het is vrij mager vlees, zonder vetrandjes. Ook tournedos valt onder ossenhaas en wordt gemaakt van het middelste deel van ossenhaas. Tournedos wordt ook wel biefstuk van de haas genoemd. Tournedos heeft ook geen vetrandjes. Chateaux Briand is het dikste deel van de ossenhaas. Het gaat meestal om een flink stuk, dat daarom ook graag met twee personen wordt gegeten.

Nog meer heerlijke steaks

Entrecote

Dit vlees komt van een spier uit de dunne lende en dus niet uit de bovenbil, het spierstuk of dikke lende. Entrecote mag dan ook geen biefstuk heten. Kenmerkend is het vetrandje, welke veel smaak geeft aan het vlees. Het vetrandje moet daarvoor wel meegebakken worden en kan eventueel op het bord nog verwijderd worden.

Ribeye

Uit het stuk na de dunne lende (waar de entrecote uit komt), komt Ribeye. Er loopt een kenmerkend vetrandje doorheen, of eigenlijk meer een vetoogje. Hoewel ribeye wel wat meer vet heeft, geeft dit veel smaak en is dit vlees nog altijd erg mals. Je kunt dit vlees ook krijgen met het bot er nog aan. Dit wordt Côte de Boeuf genoemd.

Tbone

Tbone is makkelijk te herkennen aan het T-vormige bot. Tbone is afkomstig van de rug, aan de achterkant van het rund. Aan weerszijden van het bot zitten twee verschillende stukken rundvlees: ossenhaas aan een kant en entrecote aan de andere kant. Het gaat om een flink stuk vlees, dat dan ook vaak met z’n tweeën wordt gegeten.

Bavette

Bavette komt van de zijkant van het rund (vang), vlak bij de achterpoot. Ook bekend als vanglap of flank steak. Het vlees is wat groffer van structuur, maar nog altijd mals en bijzonder smaakvol. Vroeger werd dit vlees veel gebruikt als stoofvlees, maar tegenwoordig wordt het weer steeds vaker gebakken.

Welk soort rundvlees eet jij het liefst?

Biefstuk, tournedos, entrecote of ossenhaas: Wat eet jij het liefst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *